Verschillende dresscodes met pakken

Er zijn veel verschillende dresscodes waarbij er van een man verwacht wordt dat hij in een net pak verschijnt. Zelf vind ik het altijd wel leuk om een pak te dragen, maar het is niet voor iedereen even comfortabel. Sommige mensen zouden het liefst elke dag in een spijkerbroek rondlopen, maar dat kan nou eenmaal niet altijd. Voor sommige gelegenheden ontkom je er niet aan om een pak te dragen, en voor sommige mensen moet dat zelfs elke dag op het werk. Er zijn verschillende namen voor dresscodes met een pak, en soms is er wel een verschil tussen de verschillende soorten pakken die verwacht worden. Het kan lastig zijn om in te schatten hoe je wel en niet een pak hoort te dragen, bijvoorbeeld of je wel of geen stropdas draagt, of eventueel een vlinderdas. Om jou een beetje op weg te helpen leg ik hier kort de meest voorkomende dresscodes uit.

Professionele setting

Business attire of business smart dresscode zijn benamingen voor de dresscode die je in een professionele setting verwacht. In de financiële sector wordt dit vaak als standaard gebruikt, en ook in het juridische ambt is het heel gebruikelijk. Het verschilt nog wel eens per bedrijf wat er precies van je verwacht wordt. Soms is een stropdas niet nodig, maar dat zie je al gauw wanneer je het kantoor binnenstapt. In principe draag je een pantalon, een jasje, een wit overhemd en een gekleurde stropdas. Een rode kleur is het meest gebruikelijk. Soms kan je de zakdoek gebruiken in het borstzakje, maar dit hoeft meestal niet. Uiteraard draag je hier gewoon zwart leren schoenen bij.

Black tie event

Een evenement waar om een black tie dresscode gevraagd wordt is waarschijnlijk een vrij formele gelegenheid. Denk hierbij aan fundraisers, of avondbijeenkomsten met een groot bedrijf. Hiervoor draag je in principe een tuxedo met een bijbehorende pantalon en een vest met lage hals. Je kan deze pakken herkennen als tuxedo's, en je kan ze ook huren als je niet zo vaak een tuxedo nodig hebt. Een vlinderdas en een wit overhemd maken het geheel af.

White tie

Een white tie dresscode komt alleen maar in bepaalde kringen voor, en wordt ook wel gezien als het meest formele van alle dresscodes. Dit zie je nog wel eens bij uitzonderlijke gala's of bijeenkomsten met het Koninklijk Huis. Een jasje met een lange achterkant, een bijbehorende pantalon met bretels, een wit vest met lage hals, een witte vlinderdas en een wit overhemd vormen de outfit. Witte handschoenen en een bloemstuk horen hier eigenlijk ook nog bij.

Geef een reactie