De winter tegemoet met goed isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal

Het rommelschuurtje omtoveren tot loungeplek

We hebben al heel lang een rommelschuurtje in de tuin staan waar we eigenlijk niks mee doen. Zoals de naam al zegt wordt er wat rommel opgeslagen, maar dat is dan ook het enige. Een tijd geleden hadden we dan ook het idee om dit rommelhok voor een ander doeleinde te gebruiken. We zitten ontzettend graag te ontspannen in de tuin, maar dit kan in Nederland bijna nooit vanwege het weer. Daarom hebben we besloten het rommelschuurtje om te toveren tot loungehok. Door alle rommel er uit te gooien en er een mooie relaxplek van te maken hopen we veel vaker gebruik te kunnen maken van onze tuin. We zijn op dit moment bezig om een mooie overkapping aan het schuurtje te bouwen. Mocht de temperatuur het toelaten, maar de neerslag niet, dan kunnen we alsnog buiten zitten. Als het echt te koud wordt gaan we lekker naar binnen en steken we de houtkachel aan. We willen graag zo’n schuurtje apart van het huis, omdat je in je huis toch snel weer overgaat tot de orde van de dag. In een apart huisje kunnen we pas echt even heerlijk tot rust komen, dus vandaar dat we het zo gaan doen! Wel komt er meer bij kijken dan we dachten!

Waarom de loungeplek goede isolatie nodig heeft

Ook al was het schuurtje in uitstekende conditie, het is natuurlijk geen schuurtje bedoeld om in te kunnen loungen. Daarvoor was vooral een heel groot gebrek: warmte. Het schuurtje is steen en steenkoud. Hoeveel hout je ook stookt, het wordt amper warm. Daarom gaan we het schuurtje eerst isoleren. Een goede laag isolatie op de vloer, de muren en het plafond zal al heel veel van de warmte binnenhouden en echte kou buiten laten. Ik ben heel benieuwd om te zien hoe hij het echt in vrieskou gaat doen, maar wat we tot nu toe hebben gelegd belooft veel! Het is wel even een klus om het goede isolatiemateriaal aan te schaffen. Daarom vertel ik in de volgende alinea kort welk isolatiemateriaal er is en welke voor wat voor klussen geschikt zijn!

Het juiste isolatiemateriaal voor de juiste klus

Er zijn ontzettend veel soorten isolatiemateriaal. Er zijn twee groepen te onderscheiden: isolatiewol en kunststof isolatie. Onder de wol soorten vallen glaswol en steenwol. Deze eerste is geschikt voor muren en daken, plafonds, spouwmuren en kruipruimtes. De tweede voor vloeren en daken en ook voor spouwmuren en kruipruimtes. Dan van de kunststof isolatie. Daarvan is er EPS, XPS en PIR. Die eerste twee zijn inzetbaar voor bijna alle soorten isolatie! De tweede is vooral vloeren, omdat je er ook overheen kan lopen door het drukvaste materiaal. Het maakt dus niet heel veel uit welke soorten je kiest! Voor onze loungeschuur was namelijk bijna al het materiaal geschikt. Als je er niet uitkomt, raadpleeg dan gewoon even een verkooppunt!

Geef een reactie