De juiste houtsoort kiezen

Hout is ontzettend populair om mee te bouwen en om te gebruiken als decoratie. Er zijn alleen wel talloze soorten hout, en sommige soorten hebben gunstigere eigenschappen dan andere soorten hout. Uiteraard zijn er veel verschillende soorten bomen, en de meeste soorten hout zijn genoemd naar de boom waar ze vandaan komen. Het hangt meestal af van het project wat voor soort hout het meest geschikt is. En dit kan een lastige keuze zijn om te maken, aangezien er zo veel keus is. Gelukkig werken mensen al duizenden jaren met hout, dus er is enige kennis over in de wereld. Daarom hier een paar tips om de juiste soort hout te vinden voor jouw project.

Twee verschillende categorieën

Er zijn duizenden verschillende soorten bomen, en elke boomsoort heeft weer een unieke soort hout. Er kan echter wel onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten hout. Bomen en houtsoorten binnen deze categorie delen een groot deel van de eigenschappen, en verschillen voornamelijk in uiterlijk. In de volksmond worden deze categorieën ook wel hardhout en zachthout genoemd. Wat is precies het verschil tussen deze twee categorieën? Ik leg het je uit.

Zachthout

Zachthout is afkomstig van bomen die over het algemeen geassocieerd worden met een denneboom. De eigenschap die bomen van zachthout allemaal delen is het feit dat deze bomen hun bladeren behouden tijdens de winter. Geen enkel moment van het jaar verliezen deze bomen bladeren. Deze bomen zijn veelal zeer recht, en lenen zich dan ook uitstekend voor lange planken. De naam zachthout zegt het al, het hout heeft een zachtere structuur. Met je nagel kan je een onbewerkt stuk hout al gauw indrukken en een permanente afdruk achterlaten. Deze bomen groeien sneller, leveren meer hout en komen op meer plekken voor, dus het is dan ook niet gek dat dit hout meestal goedkoper is dan hardhout.

Hardhout

Hardhout is in veel aspecten precies het tegenovergestelde van zachthout. Niet alleen zijn de namen een soort antoniem van elkaar, ook hebben de bomen vaak compleet andere eigenschappen. Het belangrijkste is dat deze bonen in de herfst wel hun bladeren verliezen. Denk aan bomen zoals de eik of mahoniehout. Dit soort hout is een stuk steviger, en wordt dan ook gebruikt voor klussen waarbij meer ondersteuning nodig is.

Ook als je liever een kant en klaar hek of tuinhuisje bestelt bij Nobelhout, dan is het alsnog leuk om te weten wat voor soort hout er precies gebruikt wordt. Nu kan je tenminste terecht ja knikken wanneer er over houtsoorten gepraat wordt!

Geef een reactie